Slægtsbog om Riggelsen fra Abild sogn

(Forventes udgivet som Print-on-demand bog fra forlaget BoD i 2021/22)

Riggelsen slægten kan føres tilbage til omkring 1665 og har sin oprindelse i Abild sogn i den del af Sønderjylland, som fra 1864 til 1920 var under tysk herredømme.

Det ses at tidligere slægtsforskere har opdelt slægten i nogle hovedlinjer og grene, efter hvilke steder de hovedsageligt har boet. Disse stednavne har jeg fortsat benyttet og deler derfor slægten op i to hovedlinjer:

  1. Nørhus linjen med grenene: Kongsbjerg, Brodersgaard, Humlehave og Hostrup.
  2. Vennemose linjen med grenene: Abild, Høgslund og Toftlund.

Denne slægtsbog tager sit udgangspunkt i et skrift på Tønder lokalhistorisk Arkiv, som omhandler Nørhus linjens Kongsbjerg, Brodersgård, Humlehave (Lille Hummelhave) og Hostrup grenene, som er udarbejdet af Wilken Jakobsen fra Haderslev i omkring 1944, og en slægtsbog fra 1968 udarbejdet af Slægtshistorisk Institut i Viborg, samt en slægtsbog fra 1974 udarbejdet af Nordisk Slægtsforskning i Viborg. Hele dette grundlag er opdateret med så mange oplysninger som det har været muligt at indhente fra de 305 personer (Danmarks Statistik 2020) der bærer slægtsnavnet Riggelsen (186) eller Reggelsen (71) eller Rigelsen (48).

Som regel har jeg stoppet søgning på efterkommere af ane 2 generationerne, når familienavnet forsvinder med pigernes giftermål, men i nogle familier er der dog helt op til 4 generationer efterkommere med.

I de tilfælde hvor medlemmer fra forskellige grene (eller fra samme gren) gifter sig med hinanden, er det altid mandens ref. nr. der videreføres. Hvor pigerne gifter sig ind i andre familier, følger deres ref. nr. dem og deres efterkommere, indtil efterforskningen af familien stopper.

Siden Wilken Jakobsens skrev sin slægtsbog, er internettet blevet den helt store hjælp i slægtsforskning. Det har bl. a. medført at efterkommer nummersystemet er ændret i forhold til de gamle bøger, idet der er fundet en del flere personer, som ikke har været med før.

Silkeborg februar 2021 / Holger Rudbeck

Men mine oplysninger er langt fra opdaterede, derfor vil det glæde mig at modtage en e-mail , hvis der er nogen der har lyst til at supplere, modsat kan der være andre der er modstander af, at jeg har dem med. Det vil jeg naturligvis respektere, og sletter dem ved at ’privatisere’ deres oplysninger på TNG hjemmesiden. (se nærmere på www.rudbeck.dk)